15.11.2021 | Sea
Fóliu so vzorom (chocotransfer) môžete použiť celú alebo nastrihať podľa vašej potreby. Poprípade vložte do formy na pralinky apod.
Dôležité je umiestniť fóliu drsnou časťou nahor. Na tej sa nachádza farbivo, ktoré sa otlačí do čokolády.
Fóliu umiestnite na rovný a pevný povrch. Napr. stôl alebo doska.
Čokoládu môžete použiť bielu, mliečnu, horkú, ruby alebo farebnú.
Vyberajte podľa farby chocotransfera tak, aby vzor farebne vynikol.
Roztopenú čokoládu nalejte po malých množstvách na fóliu.
Pozor! Čokoláda nesmie byť príliš teplá, inak sa fólia zvlní.
Pomocou karty alebo inej stierky rovnomerne rozotrite čokoládu.
Ak idete fóliu použiť na vrch koláča, natretú fóliu opatrne preklopte na rez a jemne pritlačte.
Ak idete robiť dekorácie, nechajte vychladnúť voľne.
Pri teplote okolo 5°C tuhne čokoláda cca 20min.
Fóliu odliepajte z rohu. Ak Vám zostáva úplne čistá fólia, opatrne stiahnite celú.
Čistú fóliu môžete použiť na prácu s čokoládou alebo jednoducho zahodiť.
Ak necháte vyschnúť celý plát samostatne, po stiahnutí fólie môžete čokoládu nalámať na nepravidelné kúsky. Použite ich ako ozdoby na zákusky, muffiny, do pohárikov apod.
Môžete si pomôcť aj vykrajovačmi, pomocou ktorých naznačíte vzory do čokolády, keď nie je ešte úplne tuhá. Následne necháte úplne vytvrdnúť. Pri lámaní, sa Vám dekorácia uvolnia podľa vykrojených tvarov.