Kategórie
 
 
 
 
 

Overené rady ako krájať zákusky a dezerty

Blog

Akým nožom rezať zákusky? Ako krájať koláč s čokoládovou polevou, aby nepopraskala? Ako nakrájať cheesecake na rovnaké trojuholníky ? 

Odpovede na najčastejšie otázky z našej predajne a skvelé tipy ako úhľadne nakrájať zákusky a iné.

 

Samotnému procesu prípravy a pečeniu venujeme veľa času a energie, a práve preto by sme nemali podceňovať ani posledný krok - krájanie a porcovanie dezertov. Prinášame Vám overené tipy od šikovnej cukrárky a odkazy na použité pomôcky.

 

 4 Dôležité TIPY, ako dosiahnuť rovný rez 

 1. Správny nôž

 Základ je mať kvalitný nôž na rezanie. Čepel by mala byť ostrá pevná, nie príliš hrubá a mať správnu dĺžku.  Na zákusky s cukrovou a čokoládovou polevou, cheesecake a iné, odporúčame nôž s hladkou čepelou. 

Nôž s pílkovou alebo zúbkatou čepelou volíme na krájanie korpusov a koláčov, ktoré sú z nadýchaného (,,machového'') cesta. 

 Samozrejme každému vyhovuje niečo iné a už každý sám si musí zvoliť ten, ktorý mu sedí najviac.

 V našej ponuke nájdete hladké, zúbkaté a pílkové nôže v rôznych dĺžkach. Jeden z najpredávanejších je Nôž s hladkou 31cm čepeľou

 2. Chladenie

Každý dezert odporúčame pred krájaním vychladiť, aby riadne stuhol. Ak máte málo času, pomôže aj pol hodina. Cheesecake odporúčame chladiť až 10 hodín. Zabránite tým, aby sa Vám pri krájaní špička trojuholníka prepadla do vnútra.

3. Naznačenie rezov

Ak chcete mať jednotlivé kúsky rovné a rovnako veľké, bez naznačenia to nepôjde. Na okrúhle dezerty ako napr. cheesecake použite okrúhly naznačovač rezov. Vyberte si z viacerých variantov, podľa počtu kúskov, ktoré chcete nakrájať. Naznačovač sa snažte položiť presne na stred, aby boli jednotlivé rezy identické. Na hranatý koláč alebo klasické rezy môžete použiť obdĺžnikový naznačovač rezov. Keďže existuje veľmi veľa rozmerov jednotlivých zákuskov, odporúčame si vyrobiť šablónu, podľa ktorej si do rezu naznačíte jednotlivé body, podľa ktorých budete krájať. Prácu Vám môže uľahčiť aj cukrárske pravítko

4. Nahriaty nôž

Veľmi dôležitý krok je nahriať nôž napríklad v horúcej vode. To nám umožní ľahšie krájanie, hladší rez a zabráni popraskaniu polevy na koláči. Pri šľahačkových dezertoch ako je napr. krémeš nemôže byť nôž horúci, ale iba teplý, aby sa šľahačka nezačala po okrajoch topiť.  Po každom reze nôž utrite a krájajte opäť s čistým a teplým nožom! 

 

Ako správne krájať tortový korpus ?

 Korpus je potrebné nechať mierne vychladnúť a potom ho ešte trochu teplý (nie horúci) zabaliť do fólie a vložiť na noc do chladničky.  Uzavrie sa v ňom vlhkosť, bude sa lepšie krájať, menej "droliť" a bude pevnejší.

 Na rezanie jednotlivých platov, môžete použiť cukrársku pílku alebo nôž.

 My sme použili pílku. Niekto si bez nej už pečenie nevie predstaviť, iný uprednostňuje kvalitný nôž.

 Počas krájania korpusu pílkou, treba mať pílku čo najviac kolmo. Akékoľvek pohnutie pílky do strany dokáže aj o 1-2mm odkrojiť korpus vyššie alebo nižšie. 

 Po rozkrojení treba korpusy ihneď naplniť a nenechávať ich zbytočne vysychať na pracovnej ploche.

 Ak premýšľate akú pílku kúpiť, vyberajte hlavne podľa dĺžky. Tá sa odvíja od priemeru korpusu aký pečiete. Je  potrebné nechať si vôlu/ priestor na tzv. pílenie.

Dnes existuje množstvo pomôcok, ktoré uľahčujú prácu pri krájaní. Napríklad ráfik na narezanie korpusov. Už len nájsť  spôsob, ktorý bude pre Vás ten pravý.